Weerbericht Nederland

Wolken, zon en lokaal onweersbuien

19 mei 2019, 11:53 uur

Het is wisselend bewolkt met in Zeeland regen en in het noorden en oosten veel ruimte voor de zon. Vanmiddag kunnen landinwaarts buien ontstaan. Daarbij is kans op onweer en lokaal veel regen. Het wordt 15 graden aan de kust, 18-21 graden in het westen en 21-24 graden in het oosten. Ook morgen zijn de buien vooral voor het oosten.

In Zeeland valt op veel plaatsen nog regen, maar vanuit het oosten wordt het daar droog. Verder is het wisselend bewolkt met in het noorden en oosten meer zonneschijn dan in het westen en zuidwesten. De temperatuur varieert van 12 graden op de Wadden en in Zeeland tot 21 langs de oostgrens.

Vanmiddag wordt het 21-24 graden in het oosten van het land. In het westen en noorden wordt het 18-21 graden. Vlak aan zee wordt het slechts een graad of 15. De noordenwind is matig, aan de westkust soms vrij krachtig (5 Bft.).

Het weerbeeld bestaat vanmiddag uit stapelwolken, zon en buien. De buien zijn vooral voor het midden, zuiden en oosten van het land. Hierbij is kans op onweer. Ook verplaatsen de buien zich maar langzaam, zodat lokaal veel regen kan vallen. In het westen en noorden blijft het op veel plaatsen droog met een mix van wolken en zon. Op de Wadden en in het noordwesten is kans op lage bewolking en mist van zee.

Vanavond komen in het zuiden en oosten nog enkele (onweers)buien voor. In de rest van het land is het droog en wisselend bewolkt. Aan het einde van de avond varieert de temperatuur van 12 graden in de kustgebieden tot 17 in het oosten.

Vannacht zijn er opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. Het wordt nevelig met kans op mist. De minimumtemperatuur ligt rond 11 graden.

Morgenochtend start de dag op veel plaatsen grijs met mist of lage bewolking. Al snel breekt op de meeste plaatsen de zon door. In het zuiden en westen kan het ochtendgrijs regionaal wat hardnekkig zijn.

Morgenmiddag leeft de buiigheid landinwaarts weer op. Vooral in het oosten is kans op een stevige onweersbui. In de kustprovincies blijft het op de meeste plaatsen droog met een mix van wolken en zon. Het wordt 15 graden vlak aan zee, 18 graden in Amsterdam en 20-23 graden in het oosten van het land. De wind is zwak of matig en waait uit het noordwesten. Later in de middag wordt de noordwester aan de westkust vrij krachtig, 5 Bft.

Morgenavond verdwijnen de buien in het oosten en later op de avond is het overal droog. In de nacht naar dinsdag daalt de temperatuur naar circa 11 graden. In de oostelijke helft van het land kunnen lokaal mistbanken ontstaan.

Dinsdag start op veel plaatsen bewolkt. In de loop van de dag komt er vanuit het westen meer ruimte voor de zon. In het binnenland kunnen weer enkele buien ontstaan. Het wordt 15 graden in Den Helder tot 19 in Limburg en er waait een matige, aan zee soms vrij krachtige, noordwestenwind.

Woensdag lijkt een droge dag te worden met een mix van stapelwolken en zon. Heel misschien komt het langs de oostgrens lokaal tot een bui. In de kustprovincies is het vooral in de middag zonnig. Het wordt 16 graden op de Wadden tot 20 in Limburg en er waait een matige wind uit het (noord)westen.

Ook donderdag lijkt een prima lentedag te worden met een mix van stapelwolken en zon. Mogelijk komt het landinwaarts tot een lokale bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Het wordt 17 graden in het noordwesten tot 22 in het zuidoosten.

De dagen daarna is het wisselvallig met elke dag kans op buien. Af en toe schijnt de zon en de middagtemperatuur ligt rond 18 graden. Dit is een vrij gebruikelijke temperatuur voor eind mei. 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.