Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

25 juni 2019

Het is op en top zomerweer in Europa. Niet alleen in de landen rondom de Middellandse Zee is het volop zomers en zeer warm, ook in grote delen van Frankrijk, Duitsland en de Alpenlanden is het heet met temperaturen rond of boven de 35 graden. Langs de kust van Portugal, maar ook in Bretagne en Normandië en op de Britse Eilanden is het duidelijk minder heet. Wel schijnt de zon en is het met 23-30 graden aangenaam.

West-Europa

Frankrijk
Het is op en top vakantieweer, maar wellicht voor veel mensen te heet. Bij flink wat zon stijgt de temperatuur later in de week tot boven de 35 graden. In Parijs wordt het 36 graden, elders is het nog warmer met temperaturen tot 38-39 graden. Alleen in Bretagne en Normandië is het met 26-33 graden iets minder heet.

Groot Brittannië
Aanvankelijk is het nog licht wisselvallig met geregeld zon, maar ook enkele buien. De komende dagen wordt het ook op in Groot-Brittannië zomers. De zon gaat flink schijnen en de temperatuur gaat omhoog. In Schotland wordt het 18-26 graden, in Engeland en Wales stijgt het kwik naar 25-30 graden. In het weekend neemt in Schotland de kans op buien weer toe.

Zuid-Europa

Griekenland
Het is zonnig en heet zomerweer met op de eilanden maxima tussen de 28 en 34 graden en in het binnenland regionaal 36 graden. In het noorden van het vasteland komen aanvankelijk onweersbuien voor. Verder blijft het voorlopig zonnig zomerweer. Pas wel op, midden op de dag is de zonkracht 9-11. Smeer je goed in!

Italië
Het is zonovergoten zomerweer. In het binnenland loopt de temperatuur op naar circa 35 graden, maar aan zee is het met 28-31 graden wat aangenamer. Komende dagen wordt het nog heter. In Florence kan het kwik eind van de week oplopen naar 39 graden, maar ook in Milaan en in Rome is het met 26-28 graden heet. Voor verkoeling kan je terecht aan (of in) zee.

Kroatië
Landinwaarts komen onweersbuien komen lokale onweersbuien voor. Verder is het zonnig zomerweer met maxima rond 30 graden. Komende dagen wordt het warmer met in Pula en Zadar middagtemperaturen van 35-36 graden. Daarbij schijnt de zon volop. In de middag schijnt de zon met UV-index 8-9.

Portugal
Het is wisselend bewolkt en in het noorden komen buien voor. De temperatuur stijgt naar 23-26 graden langs de kust en naar 28-31 graden in het binnenland. Later in de week wordt het overal zonnig en lopen de maxima op. Aan de kust wordt het 24-28 graden, landinwaarts is het heet met temperaturen van 34-36 graden.

Spanje
In het noorden en westen is het vrij bewolkt met enkele buien. In het zuiden en oosten is het overwegend droog en zonnig. Aan de costa's wordt het 26-31 graden. Komende dagen wordt het warmer met aan de costa's 28-33 graden. In Madrid loopt het kwik in de tweede helft van de week op naar 37 graden. Op de Canarische Eilanden is het een graad of 30.

Turkije
In het noorden komt een lokale onweersbui voor. Verder is het volop zonnig en heet. In de badplaatsen in het westen en zuiden wordt het 33-38 graden. Aan dit zomerse weerbeeld verandert voorlopig weinig.

Centraal Europa

Duitsland
Het is zonnig, droog en heet. Vooral in het zuiden en midden stijgt de temperatuur regelmatig naar waarden rond of boven de 35 graden. In het noorden en oosten is het met 25-30 graden wat aangenamer. Na het weekend komt het kwik geleidelijk weer beneden 30 graden.

Oostenrijk
Het is zonnig en droog zomerweer. De temperatuur is ook hoog met temperaturen van 31-38 graden. In het weekend verdwijnt de ergst hitte! Is de warmte je nu al een beetje teveel, dan kan je natuurlijk de hitte ontvluchten door de bergen in te gaan. Op 2000 meter hoogte is het zo'n 20 graden.

Zwitserland
De zomer draait op volle toeren. De zon schijnt uitbundig en het kwik loopt in het hele land op naar 30 graden en meer. In Basel, Genève en Lugano stijgt de temperatuur dagelijks naar 35-38 graden. Voor verkoeling moet je de bergen in, want op 2000 meter hoogte is het 20-23 graden en op 3000 meter 14-15 graden.


Rico Schröder Rico Schröder Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.